четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗЛЕЗЕ ДОКЛАДЪТ НА НЕМЦОВ „ПУТИН. ВОЙНА.“

      Русия е похарчила над 53 млрд. рубли или 1,04 млрд. долара в подпомагане на сепаратисткия бунт в Източна Украйна, където бяха убити най-малко 220 руски войници. Това е записано в доклада „Путин. Война.“, подготвян от убития през февруари руски опозиционен политик Борис Немцов.
      Огласеният днес документ съдържа изчерпателни доказателства за руската военна намеса в Украйна. Докладът използва общодостъпна информация, публикувани в медиите разкази на очевидци, сведения от анонимни източници в Москва и интервюта с роднини и познати на убитите войници, която противоречи на твърденията на Кремъл, че в Украйна не се бият редовни руски войници.
      Руското министерство на отбраната отрича участие на войници от редовната армия в конфликта и настоява, че руснаците, присъединили се към сепаратистите, са доброволци, предава Асошиейтед прес.
      Най-малко 150 руски войници са били убити през август 2014 година в боеве край Иловайск, твърди доклада на Немцов, започнат през 2015 година. Близките на жертвите са получили по 3 милиона рубли компенсация под условие, че не говорят за случилото се публично. Още близо 70 руски войници са били убити в първите два месеца на тази година край Дебалцево. Техните роднини обаче все още не са обезщетени, се казва още в Немцовия доклад.
      По негови данни руснаците, които се бият срещу войските на Киев в Източна Украйна, получават до 90 000 рубли или 1774 долара на месец.
      Кремъл отказа да коментира тези твърдения в доклада на опозиционера.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ