петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НОВ ТРУС С МАГНИТУД 7,4 РАЗЛЮЛЯ НЕПАЛ

      Земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари днес Непал. Епицентърът е край град Намче Базар, близо до Еверест. Трусът е регистриран около 10:00 часа българско време. Земетресението е усетено и в Индия и Бангладеш. До момента няма информация за нови жертви и нанесени щети.
      Междувременно десетки хора са евакуирани от труднодостъпни селища в Непал заради опасност от нови лавини. От събота насам падат снежни маси, които пречиняват още разрушения и излагат жителите на допълнителен риск. Лавините са пречка за спасителните операции в района на Лангтанг, който беше поразен от земетресение с магнитут 7,8 по скалата на Рихтер на 25 април.
      Снегът затрупа пътища и отцепи достъпа до две села, в които живеят около 150 души. Жителите се превозват с хеликоптери до безопасни места. Заради нанесените от земетресението опустошения е трудно да се намерят места за кацане на хеликоптерите. Силите за сигурност се опитват да разчистят пътищата, за да улеснят спасителните операции.
      Земетресението е създало пукнатини в региона на Хималаите, заяви Международният център за интегрирано развитие на планинските райони. Това може да доведе до преливане на ледниковите езера, съобщава вестник „Кантипур дейли“.
      Припомняме, че броят на потвърдените жертви от разрушителния трус достигна 8046, като най-малко 68 от тях са чужденци. Ранените са над 17 500. Очаква се броят на смъртните случаи и пострадалите да нарасне, тъй като спасителните екипи все още не са стигнали до някои отдалечени райони. В Непал са разрушени и 288 000 жилищни сгради, а на повече от 254 000 са нанесени щети.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ