неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      КАКВО УСТАНОВИ ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ В КТБ?

      Аз ще говоря като член на временната комисия в КТБ. ДПС е заинтересована поради митологията за господин Пеевски. Това заяви депутатът Йордан Цонев от политическа партия ДПС в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. относно сагата с КТБ и преференциалните депозити в банката. Само ще кажа, че този господин няма преференциални договори за депозит, няма взети и невърнати кредити, няма акции в КТБ, подчерта той. Той няма нищо общо с банката. Фактите за господин Пеевски са такива – той никога не е бил акционер и няма нищо общо с управителния съвет на банката. Това твърдим ние – аз и ДПС.
      Констатацията, около която се обединихме ние в комисията е, че банката е създадена и е функционирала и управлявана като финансова пирамида. Всички 117 фирми, свързани с банката са фирми бушони на Цветан Василев. По нататък в схемата тези 117 дружества са получили кредити с фиктивни вземания. Василев има фирми, собственост на офшорни компании, но той не ги е залагал срещу кредитите. 71 от тези фирми са регистрирани на 7 адреса гнезда на името на Василев, обясни депутатът. 7 от тях имат по един собственик, а другите по няколко. Дружествата на Цветан Василев са вземали кредити, с които той е купувал други дружества. Едно от тях дори е функционирало като банка в банката. То е взело 500 000 лева и ги е раздало. Тоест то е функционирало като пощенска кутия.
      Това са резултатите от протеклите през последните два месеца проверки на всички отчети и всички документи, обобщи той.
      Ние твърдим, че кабинета Орешарски падна, защото ДПС прецени, че няма стабилност в страната.
      Нямам информация кой е взел кредита, за да купи „Булгартабак“, заяви в отговор на въпроса на водещия Цонев. Не зная на кого е. Не зная дали Цветан Василев има нещо общо с това. Има си регистър, проверете сами, добави той.
      Защо ми е на мен и на вас да обсъждаме един човек, който на документи е лъгал и крал. Той в момента е в Белград и продължава да ни залива с лъжи, заяви Цонев в коментара си за фигурата на Цветан Василев.
      Вчера предложихме във временната комисия за КТБ да започне законодателна инициатива за разкриване на банковата тайна относно „специалните депозити“ във фалиралата банка. Ние от ДПС предлагаме това, защото има една създадена митология за ДПС относно сагата с КТБ. Ние искаме да разкрием истината, за да докажем, че нямаме нищо общо с нея.
      Господин Пеевски няма нищо общо с банката. Фалита на институцията има отношение само с това, че банката е била пирамида, подчерта отново той.
      Искаме отговор на въпроса кой е толерирал КТБ в нейните фараонски практики.
      Смятаме, че трябва да падне банковата тайна за тези 1000 депозита, категоричен беше той.
      Няма какво да излезе за Емел Етем и Иван Костов. Техните карти не са с висок лимит. Всеки гражданин има право на по няколко карти. Аз лично има 3-4 кредитни карти. Човек трябва да харчи от кредитни карти, а не пари от джоба.
      Ние попитахме защо преференциалните депозити са се превърнали в нормални. Събра се една работна група, която създаде един документ, в който е изведено становище буквално в 4 точки. Тя установи, че дори да са нормални тези депозити, ако са специални стават преференциални. Според БНБ това са сделки, заобикалящи закона.
      В 3-те одитни доклада ние се натъкнахме на една и също констатация. До 30.09 не е декларирана нито една сделка, нито една цесия в банката. В периода 30.09-03.10 са записани голям брой цесии, обясни Цонев.
      Двамата председатели на банковия надзор не са си свършили работата, категоричен беше той. Известен факт е, че Иван Искров ще си подаде оставката.
      Нямаме информация за „специалните“ депозити в банката. Това е причината ние от ДПС да искаме да падне банковата тайна, заяви в заключение той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ