неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧИНА БЛУС ЛЕГЕНДАТА БИ БИ КИНГ

          Блус легендата Би Би Кинг почина на 89-годишна възраст в Лас Вегас, съобщи Би Би Си. Той е смятан за един от най-добрите китаристи и изпълнители на блус за всички времена. Сред най-известните му хитове са Lucille, Sweet Black Angel и The Thrill Is Gone.  
          Истинското име на изпълнителя е Райли Би Кинг. Роден е на 16 септември 1925 г. в Мисисипи. Кариерата му като музикант започва през 40-те години на миналия век. На сцената се качва за първи път през 1946 г. в Мемфис. Временно прекратява музикалната си кариера, но през 1948 г. се връща отново, за да стигне до най-легендарния изпълнител на блус. Първият му албум излиза през 1949 година.
          Прякорът му Би Би Си идва от работата му като дисководещ и певец в Мемфиското радио WDIA. Там получава прозвището „Блусовото момче от Бил Стрийт“, което в последствие е съкратено до Би Би Кинг.
          Изпълнителят е отличен с множество награди, включително и няколко приза „Грами“, а критиците го определят като най-изтънченото китарно соло.
          В списъка със стоте най-добри китаристи на всички времена Би Би Кинг заема шестото място. Получава и звезда в залата на рока.
          Преди няколко дни китаристът беше приет в болница заради диабет, от който страдаше повече от 20 години.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ