петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОПАСНОСТ ОТ ДЖИХАДИСТИ МЕЖДУ ИМИГРАНТИТЕ

          Либийските власти предупреждават, че трафикантите на хора през Средиземно море към Европа превозват екстремисти от „Ислямска държава“ заедно с нелегалните имигранти. Съветникът на либийското правителство Абдул Басит Харун обясни, че екстремистите подкупват контрабандисти в замяна на техните услуги с до 50% от приходите си.
          Граничните служители на европейски страни неведнъж са докладвали за този вид сделки между джихадисти, използващи маршрути на нелегални имигранти, за да стигнат до Европа. Те сядали настрани от останалите пътници и се откроявали с хладнокръвие и съсредоточеност. Съветник Харун основава твърдението си на разговори между собственици на лодките, разпространени в частите на Северна Африка, които са под контрола на ислямистите. Според правителствения съветник е вероятно джихадистите да планират бъдещи атаки в Европа.
          В същото време Либия изяви недоволството си спрямо решението на ЕС да използва военни кораби за борба с контрабандистите.
      Ислямска държава, която държи под свой контрол значителни части от Сирия и Ирак, в последните няколко месеци отбелязва активност и в Либия, като се възползва от враждуващите групировки там, след премахването на Муамар Кадафи.
      През март „Ислямска държава“ пое отговорност за нападение в столицата на Тунис, в което загинаха 22 души. По данни на ООН досега около 60 000 мигранти са направили опит да преминат през Средиземно море от началото на годината. Смята се, че над 1800 са загинали по време на опасното пътуване.
          Ежегодно стотици хиляди хора, предимно от Близкия Изток и Африка, в стремежа си  да избягат от размириците, губят живота си, защото пътуват в ужасни условия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ