събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

          На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Мотото на кампанията тази година е „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм“.
          За поредна година в страната се проведе Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията.
      Денят се отбелязва от 2005 г. насам. Целта е обществото да се запознае с проблема и по този начин да се подобри превенцията и навременното диагностициране и лечение на високото кръвно налягане.
          По официални данни от Българската лига по хипертония 9,4 млн. души по целия свят умират, в следствие на усложнения причинени от високото кръвно налягане. В Европейския съюз заемаме едно от първите места по инфаркт на миокарда и инсулт.
          Световната здравна организация отчита хипертонията като световен проблем за общественото здраве. В света тя е най-масовото заболяване, а в съчетание с повишен холестерол, диабет, затлъстяване и тютюнопушене формира висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
          Наднорменото тегло е един от най-силните фактори за появата на хипертония. С 6 пъти повече са застрашени хората със затлъстяване, в сравнение с тези с нормално тегло.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ