петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      СПАСИХА 900 МИГРАНТИ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

      Близо 900 нелегални имигранти са били спасени вчера при поредна акция на европейската операция „Тритон“ в Средиземно море. 300 от тях са били спасени от френски моряци, след като са били намерени в рибарски лодки. Бежанците най-вероятно ще бъдат изпратени в Сицилия, тъй като Италия вече предупреди, че не може да приема повече нелегали на територията си.
      Това е поредният случай на спасени в морето нелегали. Преди няколко седмици германските воени съобщиха, че са спасили около 430 имигранти. Подобни случаи вече се превръщат в нещо ежедневно.
      По този повод в понеделник ЕС стартира операцията „Тритон“ като разположи бойни кораби и самолети по крайбрежието на Либия, тъй като оттам най-често отплават лодките на трафикантите. Реална опастност представляват и служители на Ислямска държава, които използват същия метод за достигане до Европа.
      Вчера заместник-върховният главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили в Европа Ейдриън Брадшоу заяви, че НАТО също ще се включи в подпомагането на усилията на ЕС в борбата с каналджиите на мигранти през Средиземно море.
      По данни на ООН най-малко 60 000 души са се опитали да преминат Средиземно море, тръгвайки от Либия. Над 1800 имигранти са загинали през 2015 г., което е с 20 пъти повече хора спрямо 2014 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ