петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПОДПИСАХМЕ С ТРИ ДЪРЖАВИ ЗА ГАЗ

      България, Румъния, Словакия и Унгария подписаха съвместна декларация за регионално сътрудничество в областта на транспортирането на газ. Договорът подкрепя идеята за реализиране на проект за изграждан на газопровод „Ийстринг“ е подписан от външните министри на четирите държави по време на срещата на ЕС със страните от Източното партньорство в Рига.
      Чрез съвместната декларация се цели дългосрочното и ефективно използване на съществуващата инфраструктура за пренос на природен газ. Страните са се разбрали да подкрепят изграждане на интерконекторни връзки за снабдяване с природен газ на територията на държавите. По този начин ще се осигури стабилност и непрекъснато доставяне на природен газ до Централна и Източна Европа.
      Държавите се съгласиха да положат съвместни усилия в търсенето на нови източници и пътища за диверсификация.
      Според електронното издание ЕurActiv има два варианта за реализиране на проекта „Ийстринг“. Първият е изграждането на газопровод с дължина 832 километра и да преминава през Словакия, Унгария и Румъния, а вторият е газопроводът да е с дължина 1274 километра и да достигне до България.
      Едно от предимствата е, че „Ийстринг“използвасъществуващата инфраструктура от Eustream на словашка територия, която е напълно обновена след газовата криза през 2009 година. Потенциални газови източници са Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Кипър и Русия, а също така реверсивни доставки от западноевропейски газови пунктове.
      Оптимистичният вариант за изграждане на първия етап на газопровода е 2018 година.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ