петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИРАК ЗАПОЧНА КОНТРААТАКА СРЕЩУ ИД КРАЙ РАМАДИ

      Иракските сили си възвърнаха позиции, контролирани от Ислямска държава, в близост до град Рамади. Това е първата контраатака на правителството след завземането на главния град на провинция Анбар от екстремистката групировка. Днес започнаха военните действия за освобождаване на селището Хусайба, разположено на 7 км източно от Рамади. Към иракските сили се присъединиха в подкрепа шиитски милиции и отряди на сунитските племена.

      По думите на иракски военен представител части от населеното място вече са освободени – полицейският участник на Хусайба, както и районът около него.
      Началото на операцията беше потвърдено от водача на главната племенна сила в района шейх Рафих Абделкарим ал Фахдауи.
      В акцията участват местната и федералната полиция, силата за бърза намеса на иракското министерство на вътрешните работи, войници от редовната армия, шиитски сили и племенни бойци.
      Припомняме, че преди няколко дни иракското правителство призова доброволци да се включат в борбата с Ислямска държава и да помогнат за възвръщането на завладяния от екстремистите град Рамади. Хиляди избягаха от селището, след като миналата неделя градът беше завзет от радикалната групировка. Терористите учредиха отбранителни позиции в самия град. Паралелно с това улиците на Рамади запустяха, макар някои магазини да бяха принудително отворени под натиска на войниците на ИД. Екстремистите претърсваха за симпатизанти на правителството от врата на врата и изхвърляха телата им в река Ефрат.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ