неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С НОВА ИЗЛОЖБА

      Националният исторически музей е с нова изложба. На 23 и 24 май, по случай Деня на славянската писменост, входът е свободен.
      Посетителите могат да видят наскоро открита Камерна изложба „Аристократи и войни. Сребърните колани на българите VII-VIII в.“, намираща се в „Зала 3“ на музея.
      В „Зала 2“ е изложено Панагюрското златно съкровище от края на IV-началото на III в. пр. Хр., като освен него може да се види Съкровище от сребърни накити, колекция от Тетрадрахми-сребърни монети, Шлем от халкидски тип, Двуделна броня-Бронз, Шлем-Бронз, изящна мозайка, както и Оброчни релефи, изработени от мраморизиран варовик от III в., открити в светилището Кози Грамади.
      „Българска Автокифална Архиепископия в Охрид 1018-1767“, е изложба от експонати разположени в „Зала 4“. Сред тях се отличава Архиепископска Корона, Литиен Кръст от 1786 г. от Манастир „Св. Богородица Косиница“, Гърция. От същата експозиция може да се резгледат Фиала за Водосвет, както и Мощехранителница от 1630 г. и Кандило с височина 68 см., изработено от сребърна сплав.
      На 23 май музеят посрещна посетители между 9.30 и 18.00 часа, а на 24 май ще работи от 9.30 до 12.00 часа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ