петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ХАКЕРИ РАЗКРИХА, ЧЕ УКРАЙНА ВЪРВИ КЪМ БАНКРУТ

      Хакери от група „КиберБеркут“ са успели да проникнат в системата на Управлението за външния дълг към финансовото Министерство на Украйна. Те са открили документи, съдържащи информация за структурата на държавния дълг, стойността и графика на погасяването му. Материалите са доказателство за това, че държавата е пред банкрут.

      Към фалит водят и други факти. Украинското издание „Вести“ пише за приемането на закон за мораториум върху изплащането на външния дълг, който дава възможност на правителството да обяви недостиг в областта на финансите, при което инвеститорите и кредиторите ще останат ощетени. Причината за приемането на закона са провалените преговори за реструктуриране на заемите между финансовият министър Наталия Яреско и кредиторите отказващи да опростят 15 млрд. от общия дълг в размер на 37 млрд. долара. Има предложение „Вести“ да бъде спрян поради антиправителственото си отношение.
      По данни дългът на Украйна е близо 50 млрд долара, което е около 70% от БВП на страната, а според прогнози на Националната банка на страната към края на годината дългът ще стигне 93%. Поради високите дългове Украйна трябва са реши дали да изплати вноски по дълга, или пенсиите и заплатите.
      Министърът на икономическото развитие и търговията Айварас Абромавичус е заявил, че държавата е неплатежоспособна и не може да се очаква създаване на реални програми. Той добави, че трябва да бъдат изравнени правилата за водене на малкия, средния и големия бизнес.
      Абромавичус обеща в рамките на 2 години Украйна да влезе в топ 50 на страните в класацията за правене на бизнес Doing Business. Ако споразумение с чуждестранни партньори не се постигне до края на май Украйна няма да получи поредния транш от МВФ. Премиерът на Украйна Арсений Яценюк предложи организиране на донорска конференция на международните кредитори с цел осигуряването на допълнителни средства, за да се избегне евентуален фалит. Той подчерта дълга на правителството да проведе тежки реформи, така че да гарантира милиарди долари помощ от западните си партньори.
      Според експерти голям проблем в страната са корупцията и монополът, както и държаните от малка група олигарси енергийна компания „Нафтогаз“ и държавни банки.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ