събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НЕКА ВИДЕОЗАПИСИТЕ СТАНАТ ДОКАЗАТЕЛСТВЕН МАТЕРИАЛ

      Категорично записите от камерите не са съдебно доказателство. Но крайно време е да има законодателни промени, които да гарантират употребата на подобен материал като доказателствен в съда. Това заяви адвокатът Марин Марковски в студиото на предаването „Здравей, България“ в коментара си относно записа на бруталната кражба от магазин, при която храбрата продавачка успява да се спаси, като натиска паник-бутона. Следва снимките, видеозаписите, аудио записите да бъдат доказателствен материал, но разбира се, те трябва да се подлагат на експертиза за достоверност, добави Марковски.

      В Лондон например тези камери дават над 80 на сто покритие на целия град. Тоест почти всяко престъпление може да бъде разкрито.

      Аз ще ви кажа как адвокатът на крадците може да ги отърве в този случай, каза Марковски. Ако жената е в шок и направят едно разпознаване, в което престъпникът се намира между 3-ма невинни, и жената в страха си не го разпознае, то адвокатът ще пледира, че камерите не са доказателство и ще освободи клиента си.

      Когато някой човек е нападнат, той не бива да се съпротивлява въобще, призова адвокатът. Трябват ни живи хора, а не храбри. Когато срещу теб има пистолет, жертвата няма шанс. Срещу пистолет не трябва да се съпротивляваме е моят съвет.

      Законодателната промяна в този случай се бави прекалено много. Крадците трудно ще се измъкнат. Те са оставили отпечатъци навсякъде. Със случая се занимават опитни криминалисти. Съвременното общество е чувствително към подобни престъпления. Ако не беше фейсбук, нямаше да разберем за този случай.

      Всяко едно престъпление е обществена болка и като всичко важно за хората и тук трябва да се каже истината в името на човешките права, в името на човешката толерантност. Да, има специфична ромска престъпност, добави той. Пример за това са убийства на възрастни хора по селата за 100-120 лв. пенсия, има случай, в който дори възрастната жена е била изнасилвана. Тук съдията обикновено е много категоричен в решението си. Има случай и на доживотна присъда. Друг специфичен елемент са кражбите по улиците на герданчета, синдирчета и т.н. Става дума за хора от ромски произход, но никога не трябва да се поставя равенство между тях. Има прекрасни адвокати, много учени хора, които са цигани.

      Желанието да запазиш рома като избирател е много погрешно и грубо, подчерта той. Всеки съдия ще осъди ром, ако надуе докрай чалгата и хората, които работят на две места, за да се препитават, не могат да спят. Ето тук трябва да си зададем въпроса защо царските полицаи се справяха с това, защо комунистическата милиция също се справяше с проблема. Причината е, че там имаше твърда ръка, желязна ръка. Имаше обвинителни актове на нарушителите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ