петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИД ДОСТИГНА ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ

      Джихадисти на „Ислямска държава“ са успели да завладеят нови територии в Северна Сирия близо до границата с Турция след въоръжени сблъсъци с бойци от северния бунтовнически съюз, в който участват както подкрепяни от западните страни бунтовници, така и ислямски бойци, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

      ИД е установила контрол над град Соран Азаз и околните села и сега има възможност да се придвижва по шосето, водещо на север до граничния пункт Баб ас Салам между сирийската провинция Алепо и турската провинция Килис. Това съобщи базираният във Великобритания Център за наблюдение на човешките права. Загубата на Соран Азаз е удар срещу бунтовниците от т. нар. съюз Джабхат ал Шамия, тъй като отрязва пътя за доставки на оръжия в Източно Алепо.
      Фронтът Левант беше създаден в Алепо с цел да обедини различните бунтовнически групи в Сирия, които често се биеха не само срещу сирийската армия и ИД, но и помежду си.
      Междувременно вчера джихадистката групировката „Ислямска държава“ взриви затвора в Палмира, който е един от символите на репресията на сирийския режим от 80-те години насам, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.
      Припомняме, че древният град Палмира, в центъра на Сирия, беше превзет преди 10 дни от джихадитите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ