понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      КАКВИ СА ВЕРСИИТЕ ЗА УБИЙСТВОТО НА УЧЕНИК В СОФИЯ?

      Досъдебно производство срещу неизвестен извършител е образувано по случая с убитото 16-годишно момче. Полицията разпитва цяла нощ негови съученици и приятели. Днес ще бъде проведена и среща с родителите на засегнатите в този казус деца. Те са непълнолетни, поради това разпитите се провеждат изключително внимателно. Другата версия, която изкристализира в полицията, е случайно нападение.

      Припомняме ви, че Георги Игнатов, ученик от 9-ти клас на Търговско – банковата гимназия в София беше наръган смъртоносно вчера в Борисовата градина в столицата. Трупът на момчето е открит на пейка, намираща се на около 50 метра от паркинга на БНР. По тялото на момчето е открита дълбока рана от нож. След оглед с металдетектори, оръжието обаче така и не беше открито.

      Живеем в общество с нарастващо неравенство. Според изследвания има ясна корелация между насилието и неравенството. Това заяви Харалан Александров, социален антрополог, в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ в коментара си за бруталното убийство на 16-годишното момче в центъра на столицата. Голяма част от безсмислената агресия, дори вербалната, е надмощие, желание да насилиш някого. В общество, в което има висока степен на неравенство, няма как населението да се чувстваме сигурни.

      Аз знам само че публичното пространство на нашите градове вече не е безопасно пространство, подчерта той. В градинката, в която с баба ми като малък съм хранил гълъбите, сега се случват убийства и това не е за първи път.

      Нашата общност е на сравнително ранен етап на десоциализация, продължи коментара си Александров. Тоест все още можем да се спасим. Не смятайте, че държавата е отговорна за всичко. Способността да се справяш с конфликтите, да ги контролираш – това е част от човешките взаимоотношения в социума.

      Спомняме си случая с Яна, със студента по медицина. И двамата загинаха там. Това припомни другият гост на предаването по БТВ Емил Панов, криминален психолог. Ние можем след време да си говорим и да друг такъв случай, допълни той. Причината е, че младите хора нямат ефективен модел за справяне с проблемите и се обръщат към агресията. Факторите, които влияят са семейният кръг, приятелите, училището. Това е формирането на личността и нейната социализация. Ако там има пропуск, стават подобни неща.

      Панов коментира и версиите за извършителя и мотивите за нападението над 16-годишното момче. По принцип при такива убийства най-вероятно е извършителят да е някой от близкия кръг на жертвата. Трябва да се установят и мотивите, за да се работи по-лесно. Лошо ще бъде, ако нападението в случайно, защото ще бъде по-трудно за разкриване. Моите бивши колеги все още са в началото на разследването и смятам, че ще се справят, заяви в заключение той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ