събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА С ПРАВО НА УЧАСТИЕ В РЕФЕРЕНДУМА

      ГЕРБ подкрепя провеждането на национален референдум. Техните партньори от АБВ и Патриотичния фронт не са съгласни с предложението на президента Росен Плевнелиев.

      Сливането на местните избори и референдум ще допринесе за по-високата избирателна активност и ще намали т.нар. корпоративен вот, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.
      Депутатите взеха решението българите в чужбина да могат да участват в референдуми в нашата страна и одобриха на първо четене закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. ДПС подкрепи това предложение, което беше внесено от ГЕРБ.
      Допитването няма да може да се осъществи с по-малко подписи поради отпадане на приетото решение задължителното провеждане на референдум да се прави с 300 000 подписа, а не с досегашните 500 000.
      Представителите на ПФ смятат, че избори с формулата 2 в 1 и многото бюлетини ще усложнят гласуването.
      Членовете на АБВ подкрепят идеята за референдум, но ще предложат своя редакция на един от въпросите в Народното събрание. Това заяви представителят на партията Мариана Тодорова. Според нея въпросът за задължителното гласуване е спорен, защото това не е най-подходящият начин да се мотивират хората да гласуват. За Тодорова това е само една добра крачка срещу купения и корпоративен вот.
      БСП призова президента Росен Плевнелиев да оттегли своето предложение за организиране на референдум, тъй като по този начин държавният глава е нарушил закона. Мая Манолова заяви, че последната внесена идея по въпроса е било на 17 юни 2014г, а според Закона за референдумите трябва де е минала поне една една година и след това да бъде внесено евентуалното ново предложение.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ