събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НЕ ИЗКЛЮЧВАМ ПОЛИТИЧЕСКА ПРОТЕКЦИЯ НАД ДЖЕБЧИИТЕ

      Луксозни къщи са стотици хиляди лева се издигат на територията на цял квартал във Варна. Оказва се, че имотите се водят на името на социално слаби варненци, който живеят със средства под минималната работна заплата на месец. Възможно ли е това? Как се калкулират приходите от джебчийство и има ли политически чадър от страна на общината?
      Джебчиите твърдят, че луксозните имоти са изградени със средства от бизнес със строителство, но по документи такива не съществуват. В мащабният „бизнес“ участие вземат и полицейските власти, в ръцете на които мистериозно изчезват важни веществени доказателства. Историята на варненските джебчии разказва Вероника Димитрова.
      В мое лице и в лицето на сегашното ръководство на МВР няма покровителство над джебчийските практики на територията на Варна. Това заяви вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв.
      Опитваме се да установим този факт с всички средства, с които разполагаме. Надявам се, да уточним кой стои зад тези хора с къщи за милиони.
      Колегите във Варна са направили специализирана акция заедно с хората от НАП. Вече има задържани, добави тя. Така направихме и в Гърмен. Освен това в новините снощи чух, че проверките на територията на Варна продължават.
      Обсъдихме с колегите резултатите от проверката, продължи коментара си по темата Бъчварова. Има описани 10 имота и няколко други нарушения. Двете жени от репортажа на вашия колега не бяха арестувани, защото не бяха намерени, подчерта тя. Те очевидно са се скрили, което ни затруднява. Ние проведохме и по-дълъг разговор за ограничаване и предотвратяване на подобни практики заедно с общинския съвет на Варна, подчерта тя.
      Тези джебчии имат дела, които са прекратени. Това се е случило през 2008-2009 година. Не мога да спекулирам с това.
      Нямам информация дали тези хора са участвали в схемата с купуване на гласове, заяви тя в отговор на въпроса на водещата Ани Цолова. Призовавам във вашия ефир всеки, които разполага с информация да предостави на органите на реда. Не казвам, че тази практика не се случва на територията на града, но ни трябват данни, за да започнем разследване. Всички възможни следи и факти, които ние намерим, ще бъдат проверени, обеща Бъчварова.
      Никога не съм си мислела, че работата в МВР е малко. Но мога да гарантирам, че тя ще бъде свършена, категорична беше тя.
      Не изключвам наличието на политическа протекция във Варна. Този очевиден казус става ясен сега. Ние тепърва ще работим по него. От 28-те общински управления Варна беше на последното 28-мо място по успеваемост по всички фактори, допълни тя. Наложи се да изпратим експерт от столицата, който да подпомогне работата там. В следствие на това има подобрение по някои фактори.
      Бъчварова коментира и нарушенията при изборния туризъм в страната. Тя заяви, че МВР ще провери дали адресните регистрации са направени в разрез със закона или не. След това ще се реши дали да бъдат анулирани.
      От сега се готвим за изборния процес, подчерта още тя. Наясно сме, че самата покупко-продажба става преди изборния ден. Работим на базата на предходните нарушения. Не мога да обещая, че ще спрем изцяло купуването на гласове, защото това би било спекулация.
      Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира и предстоящия Референдум на 25 октомври. Какъв ще бъде прага на един Референдум е въпрос, които пази не политиците, а демокрацията, заяви тя. Не можем да допуснем мнението на малцинството да бъде над това на мнозинството. Зад едно такова решение, разбира се, може да се облагодетелстват различни интереси. Това е отделен въпрос. Не мисля, че праговете нарушават демокрацията, подчерта тя.
      Да, ще участвам в Референдума. Аз стоях и зад подписката за провеждането му преди година.
      Ние успяхме да овладеем ситуацията на територията на Гърмен, заяви вътрешният министър в коментара си за сблъсъците в селото. Ситуацията там не трябва да се политизира, мисля, че вече вървим в тази посока. Отделни партии се опитват да спекулират със ситуацията, но такава възможност не трябва да им бъде дадена. Ако тези къщи не бъдат съборени доброволно, то общината е ограничена в решението си, добави още тя. Тя не може да осигури място, където тези хора да се преместят.
      Битовата престъпност е една голяма тема. Тя е в правомощията на МВР, но в нея участват много институции.
      Бъчварова коментира и случая с убитото 16-годишно момче в Борисовата градина в столицата. Има много информация, върху която се работи, заяви тя. Нашите служители работят усърдно. Няма нито една отхвърлена версия за убийството в момента, но за съжаление, няма и нито една водеща, заяви в заключение тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ