петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      КРЕДИТОРИТЕ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ГЪРЦИЯ

      Международните кредитори на Гърция са предложили удължаване на спасителния план до края на 2016г.
      Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) настояват кабинетът на Ципрас да обмисли орязване на социални плащания и провеждане на тежки реформи, предаде агенция Ройтерс.
      Премиерът на гръцката държава обаче заяви, че споразумение може да бъде постигнато, ако отпадне искането за намаляване на пенсиите.
      Именно реформата на пенсионно-осигурителната система, данъците и размера на публичните разходи за заплати и пенсии се оказаха основните спорни точки в преговорния процес.
      Според Ципрас преговарящите страни могат да се споразумеят по ключови точки като размера на първичния бюджетен излишък, който в хода на преговорите кредиторите намалиха с 1% за тази година. Но той категорично отхвърли възможността правителството му да приеме програма, съдържаща строги мерки за икономии.
      По-рано тази седмица кредиторите настояха възрастта за пенсия в южната ни съседка да достигне 67 години, а разходите за пенсии да спадат с по 1% от БВП годишно.
      Гръцкото правителство отхвърли и исканията изключенията от общата ДДС ставка да отпаднат, като освен това поиска да запази непроменена ставката от 6% за цените на лекарствата.
      Правителството на Алексис Ципрас обмисля още извънредната вноска „солидарност“, въведена по искане на кредиторите, да се диференцира в зависимост от доходите. Така хората с годишен доход от 12 до 20 хил.евро да внасят 0,7%, а вноската за доходи над 500 хил.евро да бъде увеличена до 8%.
      В сряда Ципрас трябва да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. На срещата се очаква да бъде намерено компромисно решение, което да разсее страховете, че Атина може да напусне еврозоната.
      Гърция трябва да се договори с международните си кредитори до края на месеца, когато изтича настоящия спасителен план на страната.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ