неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      ДНЕС Е НЕДЕЛЯ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ

      Днес Православната църквата отбелязва Неделя на всички български светии. Денят се отбелязва през втората неделя след Петдесетница. Това е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар.

      В Деня на всички български светии се отдава почит към всички исторически личности, които са живели по нашите земи и които са канонизирани за светци. Те са имали благочестив живот, изповядвали са Христовата вяра и са били предадени на светото православие. Те са били хора на вярата, духа и с делата си са заздравявали връзката между църквата, народа и държавата. Българските светци са олицетворение на националната съдба, тъй като всеки един от периодите на доосвобожденската ни история има своите мъченици.
      Първият известен по име български светец е Енравота или Боян. Той е бил княз и мъченик. Пострадал за християнската вяра през 30-те години IX век. Той е бил най-големият син на хан Омуртаг. Екзекутиран е в Плиска по заповед на своя брат Маламир.
      Канонизираните за светци българи са повече от 100. Сред тях има 12 български патриарси или епископи, 3 войни и 87 мъченици.
      Днес имен ден празнуват: Асен, Ася, Аспарух, Десислав, Десислава, Крум, Панайот, Румен, Румяна и Чавдар.
      „Евроком“ честити празника на всички именици!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ