събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      БРОЯТ НА ЯДРЕНИТЕ БОЙНИ ГЛАВИ НАМАЛЯВА

      Стокхолмският международен институт за изследване на мира констатира в свое изследване, че ядрените сили по света намаляват запасите си от атомно оръжие.

      В изследването се оценява сегашното състояние на въоръжението, разоръжаването и международната сигурност. Ключовите открития са, че всички ядрени държави работят по развиване на нови ядрени системи или модернизират атомните си оръжия. Броят на разположените миротворци по света продължава да пада, но в същото време се увеличават мироопазващите операции.
      В началото на тази година 9 държави – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Кореа притежават около 15 850 ядрени оръжия, от които 4300 са оперативни. 1800 от тях са в сътояние на висока оперативност.
      Броят на ядрените бойни глави по света намалява, най-вече заради САЩ и Русия, които продължават да редуцират ядрения си арсенал. Останалите посочени държави разполагат с доста по-малки като капацитет запаси, но всички те развиват или разгръщат нови ядрени системи или обявяват, че имат намерение да го направят.
      Общо има 4300 оперативни ядрени бойни глави, 11 545 в запас. Тази година общо са 15 850, а през 2014 – 16 350.
      През изминалата година е имало 62 мирни операции или увеличение с 3 в сравнение с предходната година. Броят на разположените миротворци във всички мирни операции, включително в Афганистан, е паднал с 20% до 162 052 души. След изтеглянето от Афганистан най-много мироопазващи операции има в Африка. 7 нови мисии са започнали през 2014 г., от които 4 в Африка. Останалите 3 са в Украйна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ