събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ДВА ПАКЕТА

      Нови здравни реформи бяха приети след 10-часови разпалени дискусии. Парламентът реши здравните услуги да бъдат разделени на два пакета – основен и допълнителен. Това предизвика конфликти и смесени емоции сред депутатите.
      На този етап не се очаква увеличение на здравната вноска.
      След взетото решение стана ясно разделението на въпросните пакети. В основния ще влизат така наречените общественозначими заболявания като профилактиката, детското и майчинското здравеопазване, като лечението ще бъде напълно покрито от Касата.
      Допълнителният пакет ще покрива заболявания, които не са животозастрашаващи. Все още не е ясно кои ще са те. Това се очаква да се определи занапред.
      На заседанието беше прието да бъде удължен срока за възстановяване на здравноосигурителните права. Всички лица, които дължат вноски, ще ги заплащат пет години назад, а не три, както беше до момента.
      Промените ще включват още и проверка на това до колко доволни са пациентите от здравното обслужване, което получават.
      Ако те са неудовлетворени продължително време, то Здравната каса ще прекратява договора с лечебните заведения.
      Темата беше обект на спорове и разпалени дискусии в пленарната зала, като опозицията изрази мнение, че промените в пакетите ще доведе до разделение в обществото.
      Мая Манолова изрази опасения за здравния министър като заяви, че е възможно той да бъде изгонен с камъни от министерското си кресло.
      От своя страна Москов отвърна, че ако здравните реформи са лоши за г-жа Манолова, то е защото се лекува в правителствена болница където всичко е безплатно.
      Очаква се промените да влязат в сила от следващата година.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ