събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ДО 48 ЧАСА СЕ ОЧАКВА СДЕЛКА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ГЪРЦИЯ

      До 48 часа се очаква сделка за спасяването на Гърция. Лидерите на страните от еврозоната са предпазливи оптимисти за постигане на сделка с кредиторите, която да деблокира 7,2 млрд. евро помощ за Гърция. След близо 4 часа разговори в Брюксел надеждите за решаване на гръцката дългова криза остават, обявиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БНР.
      Дискусията между Алексис Ципрас и 18-те му колеги от еврозоната завърши без пробив по въпроса за кризата със спасителния план за страната му. Литовският президент Далия Грибаускайте каза, цитирана от ДПА и БТА, че „гръцкото правителство не разбира какво може да се случи, ако не поеме отговорност да вземе в свои ръце бъдещето на страната си.“ Жан-Клод Юнкер смята, че до края на седмицата ще се стигне до сделка.
      Междувременно Гърция оповести най-новите си предложения към кредиторите. Те гарантират нисък първичен излишък в размер от 1 и 2% за 2015 и 2016 г. Въведени са поправки в размера на „данък солидарност“. Хората с доход от 12 до 20 хил. евро ще плащат данък от 0,7 на сто, от 20 до 30 хил. евро – 1,4 на сто, от 30 до 50 хил. евро – 2%, а над 500 хил. евро – 8% . Данък добавена стойност ще е в размер на 6, 13 и 23% като за храните, водата и стоките от първа необходимост ставката ще е 13%, а за книгите и лекарствата – 6%
      В новите предложения се предвижда и от 2016 г. постепенно да се съкращават категориите на ранно пенсиониране.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ