четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОБВИНИХА GOOGLE В НЕЗАКОННО ПОДСЛУШВАНЕ

      Основателят на Пиратската партия на Швеция Рик Фалквинге обвини Google в монтиране на подслушвателна програма към компютрите на клиентите без тяхно съгласие. За това съобщи самият Фалквинге в своята колонка в Privacy Online News.

      Тази партия се бори против съществуващото законодателство в областта на интелектуалната собственост, патентите и копирайта.

      За първи път грешката е била забелязана от един от ползвателите на платформата Debian. На него му прави впечатление, че при инсталирането на браузъра Google Chrome автоматично се стартира и скачването на неизвестния елемент ПО, а след това на екрана се появяват статусите: «Микрофон: Включен» и «Записът на звук разрешен: Да».

      По думите на основателя на Пиратската партия преди отстраняването на бъга Google е инсталирал подслушвателна програма в компютрите на ползвателите без тяхно съгласие. Записът е стартирал, когато ползвателят произнася фразата: «OK, Google». Скаченото ПО е имало възможност да записва и да предава аудиоинформация в корпорацията, убеден е Фалквинге.

      Бъгавият неизвестен модул е предизвиквал старта на функцията гласово управлявано търсене. Както отбелязва британското издание  

      The Independent, напълно е възможно ПО да е «подслушвало» за разпознаване на кодовата фраза, когато ползвателят я произнесе.

      В официално изявление инженерите на Google поясниха, че независимо от автоматичния старт на разширението, за да тръгне, му е било необходимо разрешение за запис. За целта ползвателят е трябвало лично да активира съответната опция в настройките на браузъра. От което излиза, че не е налице никакво формално нарушение.

      На 22 юни екипът разработчици на платформата Debian, където бъгът е бил забелязан за първи път, съобщиха, че поводи за оплакване вече няма: Chromium се инсталира без каквито и да било допълнителни модули.

      Новината, че Google би могъл да шпионира клиентите си предизвика силен отзвук на фона на неотдавнашните изявления на бившия агент на американските спецслужби Едуард Сноудън, който заяви, че благодарение на връзките си с най-големите Интернет сайтове и търсачки американското правителство е имало възможност да получи досието на всеки един жител на планетата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ