петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ШВЕЙЦАРИЯ ДАВА 8 МЛН. ФРАНКА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ РОМИ

      Швейцария предоставя на България 8 млн. франка за интеграция на ромите. Това стана ясно на провелата се среща за подписване на споразумението за „Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи“. На нея присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, швейцарския посланик Денис Кнобел, както и кметове, и зам.- кметове на първите финансирани общини – Бургас, Сливен и Русе. В проекта участие вземат и Министерство на здравеопазването, както и Министерство на образованието и науката. Целта – включване на малцинствената група в обществения живот на България.

      „Всички наши сънародници трябва да бъдат включени в обществения живот, училище, ангажимент за професионална подготовка и работа, независимо от етническата им принадлежност.“ – заяви министър Калфин.

      Швейцарският посланик заяви, че страната е ангажирана от много години със субсидирането на програми, предназначени за работа уязвимите групи, не само в България, но и в държави като Румъния, Сърбия и Македония.
      „Този ангажимент към малцинствата е важен за нас, затова се фокусираме над ромската общност и в България. Отпуснатият бюджет по тази програма, е близо 8 млн. франка.“, допълни още Кнобел.
      Те са предназначени за интеграция на ромите по 7 показателя, включващи образование, заетост, бедност, липса на участие на жените в обществени дейности и други. Кнобел беше категоричен, че фокусът е насочен главно към децата и жените, тъй като те са най-уязвими от малцинствата.
      От страна на община Бургас парите ще бъдат предназначени за откриване на повече места в детските градини и за подобряване качеството на услугите. Това заяви зам.-кмета на морския град – Йорданка Ананиева. Градоначалникът на Сливен – Кольо Милев пък представи план за изграждане на детски комплекс с капацитет 150 места.
      Общините имат срок от 36 месеца за изпълнение на проектите си.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ