неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕДИН ОТ ГЛАВАТАРИТЕ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА Е УБИТ

      В северен Ирак при експлозия на крайпътна бомба беше убит един от главатарите на „Ислямска държава“, ръководещ финансовата дейност на радикалната групировка. Заедно с него били унищожени още трима бойци, отговарящи в групировката за здравеопазването, водоснабдяването и общинските въпроси. Няма данни кой е заложил взривното устройство.

      На 10 юни миналата година джихадистите превзеха град Мосул. По сведения на иракските медии един от главните проблеми за предстоящата операция за освобождаването на града ще бъдат бомбите и мините, заложени от джихадистите. В аудиозапис говорителят на „Ислямска държава“ Мухамад ал Аднани призова последователите си да увеличат нападенията през свещения месец рамазан срещу християни, шиити и сунити, биещи се на страната на водената от САЩ коалиция. Той прикани с увеличаване атаките в Ирак, Либия и Сирия джихадистите да превърнат рамазана, който започна миналата седмица, във време на „гибел за неверниците шиити и мюсюлманите изменници“. С призив да въстанат срещу „тираничните си управници“ той се обърна и към арабите в Саудитска Арабия и Леванта.

      Разпространен вчера видеозапис от „Ислямска държава“, показва екзекуция на 16 души. Записът е с продължителност 7 минути и половина и е качен в джихадистки сайтове на подразделението на „Ислямска държава“ в Мосул. На видеото 16 мъже в оранжеви дрехи говорят за кратко пред камерата. После те са екзекутирани по начин, неизползван публично до момента. Петима мъже са затворени в стоманена клетка, която после е потопена в басейн, а удавянето на хората е заснето с камери, закрепени на решетките. Други четирима от „шпионите“ са заключени в кола, която е унищожена с гранатомет, а останалите седем са обезглавени чрез взривяване на кабел.

      Едно от главните пропагандни оръжия на „Ислямска държава“ са точно тези ужасяващи записи с екзекуции, извършени по варварски начини.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ