събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      КЕВР: 2015 Г. – ПОСЛЕДЕН ШАНС ЗА РЕФОРМИ В ЕНЕРГЕТИКАТА

      2015 г. е последната, в която могат да се направят съществени реформи в енергетиката, ако искаме секторът да бъде финансово стабилен и да обслужва населението, и бизнеса, така че да влезе на либерализирания пазар на електрическа енергия от началото на другата година. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на днешното изслушване на комисията в парламента.
      Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че българската енергетика е претърпяла тежка криза през тази година. Промените, въведени на 6 март,са били първата стъпка, която е позволила напредък в сектора, допълни още той.
      Иванов беше категоричен, че комисията цели по-голяма справедливост при ценообразуването в тарифната политика, която ще бъде постигната не само чрез цената на тока, но и чрез въвеждане на добавката „задължение към обществото“.
      Тя ще бъде въведена на 2 ноември, когато дейността си ще започне и българската електроенергийна борса. Добавката ще бъде универсална и равномерно разпределена – нещо, което към момента не е изпълнено. Потърпевши от схемата за добавка, която към момента действа, са битовите потребители и дребният бизнес. Иванов заяви,че до момента те са заплащали 53 лв, а излезлите на свободния пазар – едва 19. Промените, които иска да направи КЕВР, са създаването на единна добавка от 40 лв. на мегаватчас.
      Председателят на комисията допълни още, че с мерките, които се предприемат, „НЕК ще излезе на печалба“ в края на следващия регулаторен период.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ