събота, 21.09.24
10.8 C
София
19 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ГЪРЦИЯ

      Тази вечер предстои поредната среща на министрите от еврозоната, на която се очаква те да решат дали Гърция да получи 7,2 млрд. евро от втората програма на Европейската комисия, съобщи БНР.
      В началото на седмицата гръцкото правителство представи пред кредиторите новите си предложения относно реформи в данъчната система, пенсиите и приватизацията, които председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като „крачка напред“ в преговорния процес.
      Той беше категоричен, че всички искат да намерят решение на гръцката криза, тъй като залогът за стабилността на еврозоната е голям.
      Освен одобрение от европейските институции, Алексис Ципрас ще търси такова и от гръцкия парламент. Това може да се окаже дори по-голямо предизвикателство, тъй като крайно лявата СИРИЗА беше обещала на избирателите си да не допуска драстични икономически съкращения.
      Ако след преговорите между министрите тази вечер се стигне до споразумение, следващата стъпка е лидерите на еврозоната да одобрят парите за Атина, което може да се случи в четвъртък сутринта.
      Крайният срок за Гърция е 30 юни, когато страната трябва да погаси около 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд.
      Преди срещата на финансовите министри в Брюксел, гръцкият премиер ще обсъди ситуацията в страната с шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард, председателят на Европейската централна банка – Марио Драги, председателят на ЕК – Жан-Клод Юнкер и финансовият министър на Холандия Йерун Дейселблум.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ