събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ НЯМА ДА ПЛАТИ ДНЕС НА МВФ

      Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че международните кредитори не целят да извадят Гърция от еврозоната, предадоха ТАСС и Ройтерс. Правителството в южната ни съседка ще уважи евентуалното решение на гърците за придържане към икономиите, които бяха предписани от кредиторите, но без да се занимава с осъществяването на такива мерки.

      Хиляди гърци се събраха на демонстрация в Атина и подкрепиха призива на Ципрас да гласуват с „не“ на референдума, който ще се проведе на 5 юли и да отхвърлят сделката на кредиторите. Според европейски партньори на Гърция това може да доведе до излизане на страната от еврозоната и да задълбочи нейните финансови проблеми. Ципрас отхвърли тези думи.
      Гърция трябва да плати до полунощ европейско време 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд и Алексис Ципрас заяви, че все още е готов да преговаря с европейските лидери. Той заяви, че ако те направят сделка тази нощ, страната ще изплати дълга си.
      Затворените банки в Гърция, опашките пред банкоматите, които имат ограничение до 60 евро на ден, стана причина много от гърците да предпочетат да теглят пари в брой от България.
      Кризата в Гърция стана причина за срив на фондовите борси в Европа. Вчера беше регистриран най-лошият ден от 2011г. Еврото се срина спрямо щатския долар.
      Премиерът Ципрас заяви, че банките в страната ще отворят отново, когато бъде възстановена ликвидността от ЕЦБ.
      Президентът на Франция Франсоа Оланд свика извънредно заседание на кабинета. Германският канцлер Ангела Меркел събра лидерите от еврозоната. Всички са единодушни, че са дали най-добрата оферта на Гърция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ