събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      НЗОК ЩЕ ПОЕМЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИТЕ ОТ ХЕПАТИТ C

      Хроничният Хепатит С, от който страдат около 1,5% от българите, вече е лечим и у нас. Остава единствено Здравната каса да започне да покрива терапията.
      Курсът на лечение струва около 100 000 лв. на човек. Здравните власти обещават от догодина той да бъде покриван от Касата.

      От Здравното министерство уточниха, че медикаментите, необходими за лечението на болестта, ще започнат да се покриват от следващата година.
      Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предложи да се промени нормативната уредба, така че да се създадат възможности касата да покрива лекарство за конкретен брой пациенти в конкретна година.
      Голяма част от пациентите с Хепатит С, които у нас са приблизително 1,5%, не знаят, че са инфектирани. Едва 10 или 15 на сто от болните обаче успяват да се излекуват, останалите почти 90 на сто остават хронични носители. Към момента Здравната каса финансира терапия, която действа при половината от болните. Новите медикаменти, които могат да лекуват почти всички инфектирани, все още не се заплащат, но са приложени на 100 души у нас като подарък от фирмите производители.
      Проф. Кацаров обясни, че при 95% от пациентите, които се лекуват с новият медикамент не се наблюдават странични ефекти. Групите, които обхваща лечението са на хора с чернодробна цироза, с хронични бъбречни заболявания, както и пациенти преди след трансплантация.

      Източник: Darik news

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ