понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      СОФИЯ Е НА 17-ТО МЯСТО В СВЕТА ПО ЕВТИНА БИРА

      София е на 17-то място в света по най-евтина бира, според индекса на разходите за туристите, разработван от портала GoEuro.

      Класацията на британския портал обхваща 75 града в света, като се отчитат цените на пет водещи световни марки както в супермаркетите, така и в заведенията. При изчисленията се включват и най-популярните марки на местния пазар.

      Столици и големите градове на държавите от Централна и Източна Европа са в топ 20 на подреждането. След София на 18 място е Будапеща.

      Начело на класацията е полският град Краков със средна цена от 1,66 долара за бутилка от 330 милилитра. Втори е Киев  със същата цена. В украинската столица обаче в заведенията е малко по-евтино, но в магазините – малко по-скъпо. Братислава е трета, Белград – осми, а Варшава – миналогодишният лидер, е изпаднала на 13-то място.

      Извън първите 20 е „столицата на бирата“ Прага, която заема 26-о място в подреждането. Далеч по-назад е Букурещ, където средната цена е 2,83 долара, която му отрежда 30-то място. Любляна е 29-та. В индекса не са включени турски и гръцки градове.

      Организаторите на индекса посочват, че тазгодишното класиране е повлияно от поскъпването на швейцарския франк, което се е отразило на позиционирането на Женева със средна цена от 6,32 долара за бутилка (и над 10 долара в заведение). Сред най-скъпите градове за любителите на бирата са Хонконг, Тел Авив и Осло. Столицата на Норвегия е най-скъпият град за любителите на бирата. Градовете в САЩ също са слезли надолу в класацията, заради поскъпването на долара.

      Индексът на цените на различни стоки и услуги, изготвян от GoEuro, позволява на туристите да се ориентират, какви ще са евентуалните им разходи при техните пътувания, за да вземат информирани решения. Порталът следи цените на автобусните превози, на влаковете и самолетите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ