неделя, 22.09.24
4.8 C
София
13 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОТНОВО СМЕ НАЩРЕК ЗАРАДИ ПОЖАР КРАЙ ЧЕРНОБИЛ

      Горски пожар е обхванал голяма част от зоната около атомната централа в Чернобил, съобщиха украинските власти. Пожарът е избухнал в понеделник вечерта и е овладян във вторник сутринта. Огънят обаче е засегнал около 130 хектара, вследствие на което огромен облак се е разнесъл над Украйна. В момента там на много места вали дъжд. В пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което двойно превишава допустимата доза, съобщава украинската служба по ядрено регулиране.

      От българското МВР, обаче ни успокояват, че засега замерванията на Гражданска защита не са установили отклонения в радиациония фон. В съобщението на пресцентъра на МВР още се казва, че в националният оперативен център на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ непрекъснато получават актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Според същата информация, към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България.

      Заради пожара в непоследтвена близост до АЕЦ – Чернобил в Украйна, с официално съобщение излизат и от Агенцията за ядрено регулиране. Оттам твърдят, че пожара засега не е довел до трансгранично радиоактивно замърсяване. От Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ пък поясняват, че замерванята на агенцията не са отчели изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона.

      В същото време обаче служители в държавни учреждения, болници, включително и в Гранична полиция, са предупреждавани тайно да не излизат от домовете си, тъй като облакът ще достигне до българското Черноморие всеки момент, съобщават източници на www.varnautre.bg.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ