понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЛЗИТЕ И ВРЕДИТЕ ОТ ГЪБИТЕ

      Гъбите са незаменим участник в голям брой кулинарни рецепти. Те не само имат незаменим и оригинален вкус, но също така носят и безспорни ползи за човешкия организъм.

      Съдържанието на протеин в гъбите е сравнимо с това на месото или на яйцата. Протеина от гъбите много добре и бързо се абсорбира от човешкото тяло. Гъбите със съдържащите се в тях 18 вида аминокиселини са един незаменим продукт.

      Богати са на фосфор, натрий, калий, витамини – В, С, D и Н. В състава им се включва, така също и фолиевата киселина, която почти отсъства в зеленчуците и в плодовете.

      Привържениците на вегетарианския начин на хранене, чрез гъбите лесно могат да заменят месото като източник на протеин.

      Консумирането на гъби може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта и намалява риска от атеросклероза.

      Гъбите съдействат за извеждането от организма на тежки метали, токсини, а имат и антиоксидантно действие.

      Гъбите са доста обемни и така те подпомагат потискането на глада. Сушените гъби пък се препоръчват при някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

      Но въпреки всички техни ползи изброени дотук, гъбите могат и да навредят на човешкото тяло. В тях има много хитин, който не позволява пълното усвояване на хранителните им вещества, освен това той не се усвоява въобще от детското храносмилане.

      При панкреатит, а също и при остри възпаления на задстомашната жлеза трябва да се избягва прекомерната консумация на гъби.

      Източник: woman.delfi.ua

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ