събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОКУРАТУРАТА РАЗПИТА ИВАН КОСТОВ

      Малко преди 10 часа в следствения отдел на Софийска градска прокуратура пристигна бившият премиер Иван Костов, за да бъде разпитан като свидетел по разследването за източването на КТБ. Преди да влезе в залата Костов заяви, че очаква да му бъде обяснено как договорът му за депозит с преференциална лихва е предоговорен на такъв със стандартни условия, каквото е твърдението на прокуратурата.

      Разпитът продължи около един час. Бившият премиер Иван Костов призовава прокуратурата да покаже публично неговия „преправен“ договор. Той заяви, че ако не могат да го направят, ги призовава да опровергаят публично, че има такъв договор, какъвто, по думите му, няма. Екс министър-председателят заяви още, че договорът му с КТБ не е бил преференциален, а е прекратен на основание на самия договор.

      По информация той е дал показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от банката, и за това как неговата Лаборатория за управление на риска към НБУ е получавала пари от нея.

      През май месец Иван Костов призна, че е имал депозит с преференциална лихва в Корпоративна търговска банка. Той заяви, че по този начин парите му са попаднали в графата „гарантирани влогове от държавата“ и му е позволило да си ги получи обратно от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според бившия премиер в действията му няма нищо незаконно. По същото време от прокуратурата съобщиха, че е образувано разследване срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Обвинението е срещу умишлена безстопанственост. От Софийската градска прокуратура съобщиха още, че ще бъдат разпитани като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към процеса.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ