понеделник, 23.09.24
16.8 C
София
22 C
Пловдив
20.1 C
Варна
Search Suggestions

      ШЕСТИМА ПОЛИЦАИ ДАЛИ ОБЯСНЕНИЕ ЗА ПОБОЯ НАД МЛАДЕЖИТЕ

      Служителите на Първо РУ, които се проверяват за полицейско насилие над младежи, не са отстранени от длъжност. Шестимата са дали обяснение.

      Tова заяви пред журналисти директорът на СДВР Младен Маринов, цитиран от БТА. Той уточни, че към тях все още се извършва проверка и евентуално ще бъдат отстранени, ако се образува дисциплинарно производство. Това може да се случи след като от МВР разговарят с пострадалите при ареста.
      Видеоклипът, показващ полицейското насилие над момче и момиче в центъра на София, е бил заснет от свидетел на 19 декември 2014 г. и беше излъчен преди ден от Нова телевизия.
      Младен Маринов уточни, че проверката ще обхване и служителите, които са били в районното управление, в което са заведени младежите и всички дежурни. Полицаите са заявили, че са реагирали на сигнал за скандал, като на мястото първоначално пеша са отишли два патрула. Те са поискали документи за самоличност от пострадалите, но само момчето е представило, а момичето е отказало и казало, че не го носи.
      Полицаите на място са потърсили чрез дежурния център подкрепа от автопатрул, за да отведат двамата в районното управление и да установят самоличността на момичето. Служителите на МВР са заявили, че двамата арестувани са оказали съпротива, нападали са ги вербално и са нападнали полицейския автомобил. Заради това им е било образувано досъдебно производство за хулиганска проява на публично място и съпротива.
      Вчера обаче от Софийската районна прокуратура съобщиха, че са били уведомени за случая същия ден, но без да са докладвани данни за извършено полицейско насилие. Незабавно след постъпване на материалите – на 22.12.2014 г., наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Веселина Китова и Александър Грошанов не съставлява престъпление.
      Директорът на СДВР заяви, че при определяне на вината на всеки полицай ще бъдат взети най-строги мерки по дисциплинарен път и определи кадрите от инцидента като притеснителни. Маринов добави, че се надява от МВР да стигнат и до автора на клипа, който ще бъде много важен за проверката. Директорът на СВДР посочи, че пострадалите до момента не са подали жалби за случая.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ