петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАВЪРШВАТ СЕ 20 ГОДИНИ ОТ КЛАНЕТО В СРЕБРЕНИЦА

      На 11 юли се навършват 20 години от клането в Сребреница. Вчера конгресмените на САЩ гласуваха устно с консенсус за нова резолюция, чийто текст съдържа думата „геноцид“ 14 пъти, предаде Франс прес. Жертвите на жестоката трагедия са 8000 мюсюлмани – мъже и жени, 440 от убитите са малолетни.

      Наскоро бяха идентифицирани 136 тела на загиналите, които бяха транспортирани в Поточари, където е разположен мемориалният парк. Те ще бъдат погребани утре.
      Още преди 10 години долната камара на американския Конгрес призна клането в Сребреница за геноцид. В приетата резолюция вчера се посочва, че етническото избиване на хората от Сребреница от сръбските сили в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 е геноцид по силата на член 2 на Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказание на престъплението.
      Припомняме, че на 11 юли 1995 година босненската сръбска армия влезе в защитената от ООН зона и изби мюсюлманското население, въпреки че беше под защитата на холандски мироопазващ батальон.
      През 2002 година холандското правителство подаде оставка, заради доклад, доказващ вината на тяхната армия.
      Командващият босненско-сръбската армия генерал Ратко Младич все още е в съда в Хага.
      Съвсем скоро Русия наложи вето на британаска проекторезолюция, която определя като геноцид масовото избиване в Сребреница. Президентът на Сърбия изказа благодарността си към Москва, че не е подкрепила резолюцията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ