четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      САМО 20 ДУШИ БЯХА ОБВИНЕНИ ЗА ЗВЕРСТВАТА В СРЕБРЕНИЦА

      Общо двадесет души бяха обвинени от Международния наказателен съд за престъпленията, извършени в Сребреница през юли 1995 г. Всички бяха арестувани и прехвърлени в Хага.

      Произнесени бяха четиринадесет присъди, от които четири за престъплението геноцид. Още три процеса срещу четирима обвиняеми все още продължават.
      Близо 8000 мъже и младежи мюсюлмани бяха избити от босненските сръбски сили в периода 11-15 юли 1995 г.
      Главните присъди са за генерал Здравко Толимир, бе осъден на доживотен затвор през април 2015. Бившият началник на разузнаването и на сигурността бе признат за виновен в геноцид.
      Радислав Кръстич, генералът, който командваше атаката срещу Сребреница, бе първият босненски сърбин признат за виновен в съучастничество в геноцид. Присъдата му от 35 г. затвор бе потвърдена след обжалване през април 2004.
      През януари 2015 съдът в Хага потвърди присъдите от 13 г. доживотен затвор за шестима високопоставени командири на армията и полицията. Сред тях са Вуядин Попович, началник на сигурността на Дринския корпус на армията на босненските сърби (VRS) и Любиша Беара, началник на сигурността на главния щаб на (VRS), осъдени за геноцид. Седмият осъден, който получи пет години затвор на първа инстанция, почина по време на процедурите по обжалване.
      Полковник Видое Благоевич и другият обвиняем Драган Йокич, двама бивши офицери от армията на босненските сърби, бяха осъден през 2007 на 15 и 9 г. затвор за престъпления срещу човечеството и за военни престъпления.
      Процесите, които все още продължават са срещу Радован Караджич и Ратко Младич. Двамата са обвинени в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
      Обвинението срещу Ратко Младич добави допълнителни материали към делото след откриването на нови масови гробове. Очаква се присъдата срещу него да бъде произнесена през ноември 2017 г.
      Колкото до Радован Караджич присъдата срещу него се очаква през декември 2015.
      През декември се очаква и решение по обжалването на присъдите срещу Йовица Станишич и Франко Симатович. Бившият началник на сръбското разузнаване и неговият заместник бяха оправдани през май 2013 г.
      Сред оправданите са бившият началник на генералния щаб на югославската армия Момчило Перишич. Той беше обвинен, че е подпомогнал и насърчил босненските сърби на убиват и преследват мюсюлмани.
      Съдиите прецениха, че Перишич, който на първа инстанция бе осъден на 27 г. затвор, не е оказал специално съдействие с цел насърчаване на извършването на престъпления.
      Единственият починал по време на процеса срещу него е бившият югославски президент Слободан Милошевич, който почина в затвора на 11 март 2006 г. Той беше съден за геноцида в Сребреница.

      Източник: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ