неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНИЯТ СЪБОР В РОЖЕН

      Под звуците на близо 400 гайди и никаква чалга на Роженските поляни от днес започва националния фолклорен събор, който ще продължи три дни. Интересът към събора е огромен. Очаква се посетителите да са десетки хиляди. За сигурността им ще се грижат над 200 полицаи и 100 частни охранители. В охраната освен служители на охранителна полиция от Областната дирекция на МВР в Смолян са включени и сили на жандармерията. Заради очаквания интензивен трафик по пътищата, в Смолянска област от днес до понеделник, се ограничава движението за транзитно преминаващите през прохода Рожен. Движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства, ще бъде ограничено от курорта Пампорово до смолянското село Соколовци.

      Поради повишен трафик на движение по пътя, за транзитно преминаващите ще има обходен маршрут, по който да преминават. Шофьорите на товарни автомобили, трябва да използват обходните маршрути:

      • Пловдив-Кричим-Девин-Стойките-Пампорово-Смолян и обратно
      • Пловдив-Кърджали-Ардино-Смолян и обратно

      Според изследвания на Историци от държавния архив в Смолян, съборът е имал своята роля в освободителното движение. В миналото на Роженските поляни се събирали четнически дружини, където комитите са обсъждали плановете за освобожене на все още неосвободената част на България от турско робство.

      Смята се, че на Капитан Петко Войвода принадлежи идеята за обединяване в един голям събор на четирите летни празника в района на Рожен. Началото е поставено през 1898 г. по инициативата на отец Ангел Инджов, съратник на Петко Войвода. Свещеникът-бунтовник е активен член на Македоно-Одринската революционна организация, осъден от военен съд в Турция на 15 г. затвор и заточение, но освободен с амнистия през 1902 г.

      Събори на Рожен във вече 117-годишната му история не са се провеждали само в смутни времена – при затваряне на границата заради Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., през 40-те и 50-те години заради войните и подозренията на комунистите, когато идват на власт, че събирането на хора освен за манифестации може да им навреди.

      Съвременните фолклорни събори на връх Рожен се организират от 1961 г. В началото те са регионални – за изпълнители на народни песни от Смолянска област. Винаги се откриват с родопската песен “Бела съм, бела, юначе”. На няколко естради пред жури се представят многобройни индивидуални и групови изпълнители на народни песни, правят се възстановки на обичаи.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ