неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОТБЕЛЯЗВАМЕ 178 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

      С тържествена света литургия в църквата „Св. Николай“ в Карлово ще започнат тържествата, посветени на 178-та годишнина от рождението на Васил Левски и празника на града. Литургията ще бъде отслужена от местния клир в съслужение със свещеници от района. Това съобщи отец Марко.
      Веднага след това на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева, в двора на църквата, ще бъде отслужена панихида, а след литийно шествие на централния площад на града „20 юли“ – молебен за здраве и просперитет на жителите на общината.

      По традиция църковният ритуал ще бъде съпътстван и със светски, който включва тържествено издигане на националния ни флаг и знамето на Карлово.
      На площада кметът на общината Емил Кабаиванов ще посрещне участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“, които потеглиха на 12 юли от Плевен и по различни маршрути ще пристигнат днес в родния град на Апостола.
      Центърът на града ще бъде огласен и от майсторите занаятчии от Туристическия комплекс „Старинно Карлово“, които чрез изложбата „Минало, настояще и бъдеще“ ще представят стари и традиционни за региона занаяти, уточниха от пресцентъра на общината.
      В Националния музей „Васил Левски“ ще се състои литературно-музикална програма, а в късния следобед в зала „Васил Караиванов“ – литературен салон.
      Кулминацията на празника е вечерта и ще започне с изнасяне знамето на Карловския революционен комитет от НМ „Васил Левски“. В 21:00 часа, с военен ритуал, ще започне тържественият митинг-заря.
      Приветствие ще поднесе кметът Емил Кабаиванов, а слово за живота и делото на Апостола се очаква да произнесе президентът на България Росен Плевнелиев.
      Организатори на тържествата са община Карлово, НМ „В. Левски“, комитет „В. Левски“ – Карлово, Фондация „В. Левски“, местното читалище, 61-ва Стрямска механизирана бригада, отбелязва БТА.

      Източник: БТВ ТВ

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ