събота, 28.09.24
30 C
София
30 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      ДА ПРОЗРЕМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА БЕЗ ЗРЕНИЕ

      Дария и Христо са заедно от 11 години. Те са семейство като всички останали – ходят на работя и споделят грижите за двете си деца Алекс и Андрей. Различното при тях е, че и двамата страдат от липса на зрение. Дълго време Дария живее с грешно поставена диагноза – „Ретинопатия” или частична слепота. Наскоро тя разбира, че страда от рядко заболяване, което води до пълна загуба на зрението. След раждането на синовете й, състоянието й се влошава драстично и само за година животът и се преобръща. Вместо с намалено зрение, Дария се учи да живее в света на пълната слепота.
      У дома семейството не изпитва затруднения. Дария, Христо и децата им са сплотени и разчитат един на друг. Не използват помощта на асистенти и с къщните задължения се справят сами. Не такава е ситуацията обаче щом прекрачат прага на своето жилище и излязат навън.
      Дария и Христо смятат, че институциите и обществото могат да направят още за хора с подобни проблеми. По техни думи затруднения като тези те принуждават да не излизаш от вкъщи – заради погледите на хората и приемствеността сред другите.
      Семейството се надява на едно по-толерантно общество и една по-добра инфраструктура, за своите деца, които ще трябва да извървят пътят на родителите си. И Алекс и Андрей носят заболяванията си наследствено, но въпреки трудностите, те могат да учат, общуват и играят като всички други деца.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ