събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      ПАЦИЕНТ ОСЪДИ НЗОК

      Състав на Административния съд – София град с председател съдия С. Владова осъди НЗОК да заплати 120 хил. лева обезщетение на пациент с болест на Ходжкин, заради незаконен отказ да се финансира лечението на заболяването, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

      Видът и ходът на заболяването изисква провеждането на имунотерапия с медикамент, който не е бил включен в реимбурсния списък на НЗОК, а друга алтернатива няма.

      Пациентът е подал заявление по чл. 56 от Закона за здравното осигуряване. Директорът на РЗОК не се е произнесъл, а мълчаливият отказ е отменен от съда. Последва изричен отказ на НЗОК, който съдът обявява за нищожен.

      Пациентът заплаща за леченето си, защото всяко отлагане би било фатално за живота. Заведен е иск срещу НЗОК за изплащане на обезщетение, което да покрие нправените разходи за лечение, както и да обезщети причинените неимуществени щети.

      Административният съд София -град признава иска в пълен размер и осъжда НЗОК да заплати исканата сума и направените съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Пациентът в момента провежда втори курс имунотерапия в Италия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ