петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      СЛЕД АТЕНТАТА ТУРЦИЯ ЗАСИЛВА МЕРКИТЕ ЗА СИГУРНОСТ

      Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу е обещал да увеличи мерките за сигурност по границата със Сирия след като 30 души бяха убити в бомбен атентат в град Сурук.

      Разследващите смятат, че експлозията е била причинена от жена самоубиец от групировката Ислямска държава. 
      Турците ще предприемат спешни мерки срещу екстремистите, след като в миналото са били обвинявани, че ги игнорират.
      Бомбата в понеделник удари група от млади активисти, които планираха да преминат границата със Сирия и да помогнат да бъде възстановен град Кобани. 
      Видео показва как групата провежда събрание, за да обсъди плановете си, когато изведнъж избухва експлозия. Жертвите са предимно млади хора в университетска възраст.
      Градът , който са искали да възобновят се намира отвъд границата точно срещу Сурук. Кобани от много време е конфликтна точка между Ислямска държава и кюрдските бойци. 
      На пресконференция в Анкара, турският премиер е съобщил, че страната вече е взела и ще продължи да предприема необходимите мерки срещу групировката Ислямска държава. Турция има волята да намери и накаже отговорните, а мерките по границата със Сирия ще бъдат засилени, заявява още Давитоглу.
      Междувременно много демонстрации се проведоха в различни точки на страната. Протестите в Истанбул и Анкара излязоха извън контрол, заради което се наложи полицаи да влязат в сблъсък с протестиращите. Демонстрaторите са скандирали обвинения срещу турския президент, за негово сътрудничество с Ислямска държава, са разказали пред Ройтерс, очевидци на протеста.
      Докато е в бил Кипър, президентът е осъдил атаката и е заявил, че терорът трябва да бъде отречен, без значение от къде идва.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ