петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОСЪДИХА НА СМЪРТ СИНА НА КАДАФИ

      Синът на бившия диктатор Муамар Кадафи Сейф ал Ислам и други осем души бяха осъдени на смърт, съобщават „Франс прес“ и БиБиСи.
      Кадафи Сейф ал Ислам е осъден на смърт за военни престъпления по време на гражданската война през 2011 година. През същата година беше издадена международна заповед за неговия арест по обвинения в престъпления срещу човечеството.
      По време на процеса Сейф ал Ислам беше обвинен в набиране на наемници, които са получили либийски паспорти, планиране и извършване на атаки срещу цивилни цели, а също така за формиране на въоръжени формирования и стрелба по демонстранти. Той също беше обвинен за изнасилване и подбуда към убийство.
      Бившият шеф на разузнаването Абдула Сенуси и последният премиер при Кадафи Ал Багдади ал Махмуди са също сред осъдените на смърт за престъпления по време на войната през 2011 година.
      Сейф ал Ислам не присъства в залата по време на процеса и даваше показания чрез видеовръзка. Той беше задържан от бивша бунтовническа група от град Зинтан през 2011 г., която отказва да го освободи.
      Групата, която държи сина на Кадафи се противопоставя на правителството в Триполи, което повдига въпроса дали ще може да се изпълни присъдата, ако се потвърди на другите инстанции.
      Осъдените на смърт имат право да обжалват присъдата.
      Други десетки обвиняеми получиха от пет години до доживотен затвор.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ