неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      НЗОК ЩЕ ПЛАЩА ЛЕКАРСТВО ЗА РЯДКА БОЛЕСТ

      20 от пациентите, които страдат от рядката болест миелофиброза ще получат специализиран лекарствен препарат срещу нея, заяви заместник-управителят на здравната каса Димитър Петров. През 2016г. такава възможност ще получат още 20 души.
      Близо 100 човека в страната ни страдат от това заболяване, което засяга костния мозък. Броят на болните, чието лечение ще се поеме от здравната каса, е съобразен с предложението на националния консултант по онкохематология, а здравната грижа на останалите пациенти, които не са част от утвърдената бройка, ще се поеме от фирмата – производител на лекарството.
      От Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) заявиха, че ще поемат изцяло препарата, но от следващата година. От там поискаха и отстъпки от производителя, защото лекарството е регистрирано в позитивния списък на цена от 13 000 лв. Здравната каса стартира процедура по договаряне и е много важно тя да бъде приключена след значителното намаляване на цената, а също така и приемане на изискването медикаментът да бъде изписван от комисия към Централното управление на Здравната каса, защото практиката е такава за скъпоструващите лекарства, поясни Петров.
      От НЗОК предупреждават, че новото лекарство не лекува миелофиброза, а само облекчава някои от симптомите на рядката болест.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ