събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      ГЪРЦИЯ ПОГАСИ НОВА ВНОСКА КЪМ МВФ

      Лихви в размер на над 186 милиона евро погаси Гърция към Международния валутен фонд. Това е първият случай от месец юни, в който държавата изплаща на Фонда дължимата сума в срок. Следващият платеж е на 1 септември и страната трябва да изплати 308 милиона евро.

      През юли месец Атина пропусна плащане към МВФ, с което просрочените ѝ задължения нараснаха на 2 милиарда евро. Благодарение на спешния мостов заем от ЕС погасяването беше наваксано и след новото плащане задълженията на Гърция са около 22 милиарда евро. Припомняме, че миналият месец Атина получи финансиране от еврозоната, за да погаси около 7 милиарда евро пред Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

      Гръцкият премиер Алексис Ципрас и френският президент Франсоа Оланд се надяват на сделка между Атина и международните кредитори до края на този месец. Двамата се срещната на откриването на новия Суецки канал в Египет и разговаряха на тази тема. Според тях малко след 15 август страните трябва да са се договорили.
      Според Европейската комисия също е вероятно около 20 август това да се случи, но германското правителство изрази съмнения, че в този срок споразумението ще бъде приключено. На тази дата Гърция трябва да плати на Европейската централна банка 3,8 милиарда евро по дълга. Третият спасителен план между Гърция и международните кредитори е на стойност 86 милиарда евро.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ