неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЕКСПЕРТ: БРУЦЕЛОЗАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ МНОГО ОПАСНА

      Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести заяви в интервю за радио „Фокус“, че бруцелозата може да бъде много опасна за здравето на хората и има голям риск заболяването отново да се повтори.

      Проф. Кантарджиев потвърди, че 27 са към момента случаите на заразени хора с бруцелоза в страната. Очаква се днес да станат ясни резултатите от взети проби в Плевенско. Експертът добави, че лечението на бруцелозата е дълъг курс от антибиотици, които се дават или последователно, или в комбинация. Правят се известни схеми, така че да се намали рискът от повторна поява на заболяването. Характерно за заболяването е, че може да се появи отново по повод или без повод. Симптомите на заболяването са висока температура, нощно изпотяване и загуба на тегло. Проф. Кантарджиев добави още, че ваксината срещу бруцелоза при животните е много опасна и може да доведе до големи стопански загуби.

      Професорът допълни още, че по отношение на установената зараза с антракс няма повод за голямо притеснение, защото болестта не е сериозна заплаха, стига да се предприемат необходимите мерки. По думите му месото и млякото трябва да са преминали добра термична обработка преди употреба, за да се избегне заразяване с антракс или бруцелоза.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ