неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      РУСИЯ И НАТО ПРОВЕЖДАТ МАЩАБНИ ВОЕННИ УЧЕНИЯ

      Русия и НАТО водят широкомащабни военни учения, които се разрастват с все по-бързи темпове. Те целят да се избегне риска от евентуален сблъсък, но самите военни игри засилват възможността от подобен сблъсък, осведомяват ни експерти в доклад, цитиран от всекидневниците „Гардиън“ и „Файненшъл таймс“.

      Към двете опозиционни страни е отправен призив за по-добра комуникация помежду им и повече прозрачност на военните им дейности. В специалния доклад на мозъчния тръст Европейска лидерска мрежа, страните са приканени към намалявне на мащабите на военните си действия, както и стартиране на нов договор, ограничаващ разположените въоръжения по границите им, съобщава британският ежедневник „Гардиън“.В Европейската лидерска мрежа участват бивши министри на отбраната и други бивши високопоставени официални лица от Европа и Русия.
      Директорът на мозъчния тръст Иън Кърнс изразява мнението си, че всяко учение се възприема като провокационно от опозиционната страна и дори подхранва динамика на недоверие и непредсказуемост. Той зявява, че рисковият фактор в ситуацията е именно възпиращата стойност на големите учения, на които се набляга и от двете страни. За проявяване на политическа разсъдливост и сдържаност в селектирането на точен момент за понижаване на мащабите, призова още той в британският всекидневник.
      Наблюденията на научният ръководител от Европейската лидерска мрежа – Лукаш Кулеза са, че от началото на украинската криза се забелязва интензификация на ученията и увеличаване на мащабите им.Той изрази опасенията си във „Файнешъл таймс“, че се изпитва остра необходимост от разведряване между НАТО и Русия, понеже намеренията им да увеличат мащабите на военните си игри биха влошили отношенията им още повече.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ