неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      ТУРЦИЯ ПОИСКА ЗОНА СВОБОДНА ОТ ПОЛЕТИ НАД СИРИЯ

      Проправителствени сили и ислямистки групировки се споразумяха за 48-часово прекратяване на огъня в няколко Сирийски града. Междувременно с цел защита на мирните жители, които бягат от Ислямска държава и от сирийските правителствени сили, Турция поиска във въздушното пространство над северна Сирия да бъде създадена зона – свободна от полети.

      Друг фактор оказал влияние за искането на Турция е растящият брой сирийски бежанци на територията на Турция, който по последни данни надвишава милион и 800 хиляди души. Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че има намерение да работи със САЩ по въпроса за създаването на т. нар. зона за безопасност. Премиерът не изключи възможността за изпращане на турски военни за защита на зоната на сигурност в Сирия. Той добави обаче, че по-добър вариант е да се укрепят силите на умерената сирийска опозиция.

      Заместник-външният министър на Турция по-рано спомена за създаване на подобна сигурна зона. Според него двете страни вече са постигнали съгласие за необходимостта от нея. Държавният департамент на САЩ отрече информацията. От там уточниха, че в договорките между Вашингтон и Анкара става дума за използване на турската военна база в Инджирлик.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ