неделя, 22.09.24
17.4 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЖЕНИТЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ

      Тази година на изборите през декември, жените в Саудитска Арабия ще имат право да гласуват. Това е историческо събитие, защото се случва за първи път дамите да получат правото да бъдат избирани и да участват в местното управление.
      Правото на глас стана възможно по желание на вече покойния крал Абдала Абдал Адис. Кралят назначи и дами за членове на 150-членния съвет на страната и също така позволи на жени атлети да се състезават на Олимпийските игри в Лондон през 2012.
      Дискриминацията обаче, остава голям проблем. На жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират, а само 13% от дамите в страната работят.
      Първата жена в състава на правителството е назначена едва през 2009 г.

      Нора Ал Фази беше определена за заместник-министър по женското образование, но тя има ограничени права. Забранено й е да се появява без було, да има участия в телевизионни изяви без разрешение и също така, разговорите с нейните колеги се осъществяват само чрез конферентни разговори.

      Саудитска Арабия все още не позволява на жените да карат автомобил, да напускат дома или страната, да получат медицински грижи, или да учат висше образование без разрешението на роднина от мъжки пол.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ