неделя, 22.09.24
7.8 C
София
15 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ЛЕКАРИ ЗАСТАНАХА ПРОТИВ СЛИВАНЕТО НА БЪРЗА ПОМОЩ

      Спешни медици и пациентски организации се обявиха против сливането на центровете за спешна помощ в София-град и София-област.

      Според работещите в Бърза помощ обединяването на двата центъра, както предлага здравният министър Петър Москов, само допълнително ще затрудни работата на лекарите, а оттам и пациентите ще трябва да чакат повече за линейка.

      Около 2,3 млн. ще бъдат жителите, които ще трябва да обслужва новосъздаденият ЦСМП. Според д-р Десислава Кателиева за една координационна централа ще бъде много трудно да се справи с работата, защото в момента в районните централи не е въведено правилото за обслужването на спешния пациент. Тя изтъкна, че другият проблем е, че в момента телефон 112 и спешният медицински телефон работят паралелно, а не свързано.

      Най-спешната, но вече дълго забавяна промяна, според лекарите е, това да има правило, което да определя кои сигнали са наистина спешни и кои не.

      На пресконференцията беше оборен и един от основните аргументи на Министерството на здравеопазването – че сливането ще мотивира работещите в спешната помощ. Оказва се, че те имат притеснения, че по този начин работното им време ще се увеличи от 7 на 8 часа на ден, което за момента е една от малкото привилегии на спешните медици. Проектът за сливане е в разрез със съществуващата законова наредба, тъй като това не е предвидено в приетата концепция от Министерски съвет за развитие на Спешната медицинска помощ за периода 2015-2020.
      Медиците алармираха, че ако от Здравното министерство не се съобразят със становището им, то има опция да атакуват проекта в съда.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ