неделя, 22.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      5 000 БЕЖАНЦИ САМО ЗА ЕДНА НОЩ ПРЕМИНАХА В МАКЕДОНИЯ

      Най-тежката нощ от месеци в кризисния македонски град Гевгелия. Хиляди бежанци от Близкия Изток, Централна Азия и Севера Африка буквално прегазиха граничните заграждения, окупирайки цял квартал и гарата на града.
      Полицията смени тактиката и вече не спира бежанците. Само за нощ през македонската граница са преминали около 5 000 души.
      Македонските гранични власти не могат да спрат потока от бежанци. Границата е на практика отворена. По-голямата част от мигрантите се насочват към Унгария и Германия, малка част ще останат в Белград, смятат експерти.
      Заради бежанската вълна у нас от два дни хеликоптери на Главна дирекция „Гранична полиция” облитат българо – македонската и част от българо – гръцката граница. Към момента няма данни за напрежение и усложняване на ситуацията. Целта на полетите е да се следи обстановката и да се получават обективни данни, които да подпомагат оценката на ситуацията.
      Посланикът на страната ни в Турция Надежда Нейнски заяви, че към момента няма непосредствена заплаха 100 000 бежанци да влязат в България от Турция.
      Припомняме, че преди няколко дни, след спешна среща при вътрешния министър Румяна Бъчварова, беше решено, че армията и МВР ще действат съвместно по границата с Гърция и Македония като превантивна мярка. Срещата беше свикана от изказване на външния министър Ивица Дачич, който заяви, че ще пренасочи бежанците към България и Хърватия. Министър Бъчварова заяви, че няма нещо, което да тревожи гражданите. Според нея не съществува сериозно увеличение на миграционния натиск към страната ни, извън този, който обичайно се следи. Надежда Нейнски обаче допълни, че с поглед към бежанския натиск към Балканите опасност винаги съществува и утре може да се появят и на нашата граница. Тя допълни, че не се очаква да намалеят бежанците и България трябва да постави много сериозни въпроси и да потърси обединение по темата например с Гърция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ