петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ОТКРИХА ЛЕКАРСТВО, ПРЕДПАЗВАЩО ОТ АТОМНА РАДИАЦИЯ

      Учени от университета в Тексас откриха лекарство, което предпазва от ефектите на атомна радиация. Лекарството представлява инжекция, която трябва да се бие не по-късно от 24 часа след облъчването, но бита навреме противодейства на животозастрашаващите ефекти от радиацията и е ефективна срещу уврежданията, нанесени върху стомашно-чревния тракт.

      Новият медикамент се основава на познатата съставка TP508. Тази съставка се използва за зарастване на кожата, костите и мускулните влакна и стимулира клетките да поправят тъканта, чрез вливане на повече кръв на засегнатото място. Този процес понижава нивото на инфекция и спасява клетките.

      Изследователите инжектирали опитни мишки с веществото TP508. След излагане на висока радиация, учените установили изненадващо висок процент на оцеляване, което радиоационно облъчване иначе води до смъртоносни ефекти, увреждането на стомашно-чревния тракт, инфекции, пропускане на течности, електролитен дисбаланс и смърт.

      Даръл Карни, ръководителят на проекта изтъкна, че облъчените след като бъдат инжектирани, ще имат достатъчно време, за да потърсят специализирана медицинска помощ и да се подложат на нужното лечение, преди да има фатални последици.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ